În luna februarie, ritmul anual al inflaţiei a fost de -2,7%, minim istoric, faţă de -2,1% în ianuarie 2016. Această evoluţie a fost determinată de factori precum ieftinirea facturilor la energie termică şi a serviciilor de salubritate, scăderea preţului combustibililor şi aprecierea leului în faţa euro.
„Principala eroare a venit, pentru noi, din zona alimentelor, preponderent a legumelor, dar au existat diferenţe şi pe fondul scăderii preţurilor la unele utilităţi (încălzire, apă, canalizare) şi la facturile de telefonie. Acestea din urmă au reflectat, probabil, reducerea de TVA din ianuarie 2016, în condiţiile în care facturile pentru prima lună a anului s-au plătit în luna următoare. În pofida inflaţiei aflate la un minim istoric, presiunile inflaţioniste sunt la cel mai puternic nivel din ultimii ani“, precizează analiştii într-un raport.
Aceştia menţionează că inflaţia fără impactul reducerilor de taxe se află deja peste ţinta staţionară a BNR de 2,5%.
Din vara anului 2015, pentru prima dată în istoria postdecembristă a economiei, ţara noastră experimentează inflaţie negativă. Totuşi piaţa se aştepta pentru luna februarie la o inflaţie de circa-2,3% în ritm anual.
Potrivit analiştilor, inflaţia se va menţine în teritoriul negativ în prima jumătate din an, iar ulterior va urca şi va închide anul spre 1%.