Situaţia economică a României nu e deloc îmbucurătoare

CC-Olesea
În 29 mai reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Guillermo Tolosa a declarat că economia României începe să-și revină, doar că cu pași lenți spre deosebire de alte state afectate de criză.

Potrivit FMI în acest an economia României va reajunge la nivelul PIB din perioada pre-criză, cu minusuri la absorbţia fondurilor UE, infrastructură, companii de stat, dar cu oportunităţi în domenii precum energie şi export.

Tolosa a menționat că anul trecut economia țării a crescut cu 3,5%, iar pentru acest an este anticipat un avans de 2,2-2,5%. Oficialul a declarat că performanţa economică depinde prea mult de factori precum vremea, care influenţează evoluţia agriculturii, care contribuie cu 6% la PIB.

Reprezentantul FMI a îndemnat statul român să profite de oportunităţile pe care le are pentru a susţine şi accelera avansul economic, respectiv atragerea intensă de fonduri UE, concentrarea pe exporturi şi energie.

Oficialul FMI crede că România are o sursă diversificată de energie şi ar trebui să profite de acest avantaj, fiind multe sectoare în industria energetică cu potenţial de creştere. Mai mult, energia are o pondere de doar 10% din total importuri, pe când în alte ţări nivleul se situează la 30-35%.

În cadrul conferinței pe tema controlului financiar, Tolosa a declarat că absorbţia slabă a fondurilor UE plasează România pe ultimul loc, deficit pe care trebuie să-l acopere rapid, întrucât alte state precum Polonia au profitat de banii europeni pentru a-şi reveni din criză şi a relua creşterea economică susţinută.

Unul din capitolele care frânează evoluţia economică a României este infrastructura, în special domeniul transportului feroviar şi electric. Pe lângă acesta evoluția economică mai este afectată negativ și de controlul statului asupra companiilor din diverse sectoare.


Publicat

în

, ,

de către

Etichete: