Subvenţiile, un colac de salvare pentru fermieri

fermer

În ultimii ani, sprijinul financiar venit de la Bruxelles a reprezentat un colac de salvare pentru mulţi fermieri din România. Pentru unii agricultori, acesta este chiar principala sursă de venit.

Anual, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) realizează plăţi către fermieri în valoare de miliarde de euro, dar cele mai mari subvenţii sunt acordate prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS).

În 2014, APIA a efectuat plăţi totale către beneficiari în valoare de aproape 1,42 de miliarde de euro, iar din aceşti bani peste 1,3 miliarde de euro au fost direcţionaţi către fermierii care deţin terenuri agricole.

În ceea ce priveşte valoarea subvenţiilor alocate per hectar în 2014, Guvernul României a adoptat, în toamna anului trecut, Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, a plăţilor separate şi a plăţilor specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal. Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafaţă, cuantumul maxim al plăţilor a fost de 156,89 de euro/hectar, faţă de 139,17 euro/hectar în Campania 2013. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maximă de 379,17 euro/hectar faţă de 331,78 euro/hectar în 2013. Totodată, cultivatorii de orez vor beneficia de o plată suplimentară de maximum 300 de euro/hectar, acestă sumă fiind similară cu cea acordată în campania trecută.