Modificări la declaraţia 100

download     După cum vă spuneam într-un articolul precedent referitor la accize, începând cu data de 01 septembrie 2013 operatorii economici care produc, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă produse precum:

  • bijuterii din aur şi/sau din platină

  • confecţii din blănuri naturale

  • iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă

  • autoturisme şi autorurisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm³

  • arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv

  • cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie

  • motoare cu capacitate de peste 100 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement,

datorează şi ei accize, o singură dată, prin aplicarea unor sume fixe pe unitatea de măsură asupra cantităţilor produse pe teritoriul României, importate sau achiziţionate intracomunitar, conform anexei nr. 2 de la art. 208 din Legea 571/2003.

     Iată că prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 609 din 01 octombrie 2013 a Ordinului preşedintelui Agenţiei de Administrare Fiscală nr. 3136 din 26 septembrie 2013 s-au adus modificări la Ordinul preşedintelui Agenţiei de Administrare Fiscală nr. 1950 din 13 decembrie 2012 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor şi taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă şi anume s-a completat nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat prin adăugarea celor nouă accize introduse în Codul fiscal în anul 2013.

     De asemenea s-au modificat instrucţiunile de completare a formularului 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, respectiv:

– termenul de depunere al declaraţiei

  • declaraţia pentru accizele nearmonizate prevăzute la art. 207 lit. a)-c) şi lit. f)-l) din Codul fiscal, deci mai puţin pentru bere şi băuturi fermentate se depune până la termenul prevăzut de lege

– tabelul «Impozite, taxe şi alte obligaţii care nu se plătesc în contul unic»

  • s-a completat cu accizele datorate începând cu data de  1 septembrie 2013, inclusiv cu cele datorate pentru bere şi băuturi fermentate, încadrate în categoria accizelor nearmonizate.

– au fost adăugate persoanele fizice ca fiind obligate să declare accizele datorate pentru achiziţiile intracomunitare de iahturi, autoturisme sau motoare.

     Conform prevederilor din Codul fiscal de la art. 214, declaraţiile de accize se depun de orice operator economic plătitor de accize pentru fiecare lună, indiferent dacă se datorează sau nu plata accizei pentru luna respectivă.

     Declaraţiile de accize se depun la autoritatea competentă de către operatorii economici plătitori până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declaraţia.

Excepţii la declararea accizelor

     Operatorii economici care achiziţionează produsele accizabile pentru uzul propriu, cu excepţia berei şi a băuturilor fermentate, prevăzute la art. 207 lit d) şi e) din Codul fiscal, precum şi persoanele fizice care efectuează achiziţii intracomunitare de iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă, autoturisme şi autoturisme de teren a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3, motoare cu capacitate de peste 100 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement depun o declaraţie de accize la autoritatea competentă până la data prevăzută pentru plata acestor accize, numai atunci când datorează accize.

     Aşa că, dragi colegi truditori în ale contabilităţii nu ne rămâne decât să urmărim pe site-ul ANAF actualizarea softului pentru declararea acestor accize şi să sperăm că nu se va întârzia foarte mult.


de către