Prin aplicarea unei accize majorate la băuturile spumante realizate pe bază de vin, România pierde aproximativ 25 de milioane de euro anual. În acest sens Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) solicită autorităţilor stabilirea unei accize zero pentru vinurile spumante.
Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a menţionat că: ‘Piaţa s-a dus în cap din anul 2010 şi am ajuns de la circa 27 de milioane de euro acciză încasată pe băuturile intermediare la circa un milion de euro. Prin creşterea accizei, se viza creşterea încasărilor, dar noi am pierdut vreo 25 de milioane de euro anual. Pierdem şi oportunitatea valorificării vinului ca materie primă, dar pierdem şi locuri de muncă. Toate ţările cu tradiţie în cultivarea viţei de vie şi în producerea vinului au acciza zero la băuturi spumante. Pentru băuturile spumante, materia primă este vinul şi se întâmplă să avem supraproducţie, iar acesta trebuie valorificată direct, fie prin vin liniştit sau prin produse pe bază de vin. Spumantul este un vin efervescent, care are ca materie primă vinul. Toate băuturile intermediare, vermut, bitter, florio au ca materie primă vinul’.
Toate ţările producătoare de vinuri din UE au acciza zero atât la vinuri, cât şi la spumante, respectiv 11 state, între care: Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, excepţie făcând Franţa care are o taxa la vinurile liniştite de 3,72 euro/hectolitru, respectiv 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente. Este vorba de băuturi intermediare pe baza de vin, care conţin minimum 50% vin şi maximum 15 grade alcool (bitter, vermut, florio etc).