Într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelo se arată că toate unităţile care au beneficiat de perioada de tranziţie acordată până la 31 decembrie 2013 pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud procesează în prezent numai lapte conform standardelor Uniunii Europene.
Din totalul celor 64 unităţi de procesare a laptelui care au beneficiat de această perioadă de tranziţie, 51 unităţi procesează lapte conform standardelor UE, iar 13 unităţi de procesare au fost închise pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare.
Vânzările directe de lapte crud către consumatorul final se derulează în continuare în baza prevederilor Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 111/2008, iar vânzările prin intermediul automatelor sunt reglementate prin Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 55/2010.
De asemenea, comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi în târguri se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate conform prevederilor Ordinului A.N.S.V.S.A. nr.111/2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 895 din 30 decembrie 2008.