Terenurile agricole – sub controlul multinaţionalelor

imagesDeşi se susţine că are loc mai ales în zonele sudice ale planetei, acapararea terenurilor agricole de către marii latifundiari se desfăşoară şi în Europa, precizează un document dat publicităţii recent de institutul ‘European Coordination Via Campesina’ (ECVC) şi de alianţa ‘Hands-Off The Land’ (HOTL).
Raportul intitulat “Comasarea şi acapararea terenurilor, şi lupta popoarelor din Europa” (Land concentration, land grabbing and people’s struggle in Europe), realizat de 25 de cercetători din 11 ţări, reflectează modul în care câteva mari companii iau sub control tot mai multe pământuri fertile din Europa, susţinute de un influx masiv de fonduri publice, într-un moment când toate celelalte domenii se confruntă cu reducerea finanţării.
Chiar dacă procesul de comasare a terenurilor nu este nou, acesta s-a accelerat în ultimele decenii, mai ales în Europa de Est. Mai grav este că entităţile private care fac aceste achiziţii masive de terenuri nu au ca scop exploatarea lor în scop agricol, ci utilizarea lor în scop speculativ, pentru revânzare mai târziu şi pentru a primi subvenţiile acordate de Uniunea Europeană, prin Politica Agricolă Comună (PAC).
Această acaparare fără precedent a terenurilor agricole are un efect pervers, negativ pe termen lung: blochează accesul la terenuri al tinerilor care ar vrea să-şi înfiinţeze propriile ferme de mici dimensiuni.
Modul în care sunt concepute schemele de subvenţii PAC şi politicile agricole naţionale nu ajută persoanele (mai ales tinerii) care ar dori să-şi înfiinţeze mici ferme şi să înceapă o afacere agricolă de la zero.
Problema a persistat şi deceniile trecute, însă acum s-a acutizat până la stadiul unei bariere cvasi-impenetrabile. Nici viitoarea schemă de subvenţii PAC nu dă veşti încurajatoare în această privinţă, deşi accesul la terenuri este o condiţie esenţială pentur a asigura suveranitatea alimentară a Europei.


Publicat

în

de către