Amânarea acordării unei cote de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă a dus la o scădere cu 5% a facturii pentru populaţie, dar nu toţi furnizorii au transmis mai departe reducerea costurilor, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Transelectrica a emis în perioada ianuarie-august 2013 un număr de 6,72 milioane de certificate verzi, care, la un preţ mediu ponderat de 178,29 lei bucata, înseamnă 266 de milioane de euro, sume care sunt sau vor fi achitate de către fiecare consumator din ţara noastră, fie industrial, fie casnic. Informaţiile au fost publicate de OPCOM, bursa de energie din România. Guvernul a amânat de la data de 1 iulie câte un certificat verde pentru energia produsă din surse eoliene şi microhidro, şi câte 2 pentru sectorul fotovoltaic. Pentru ultimele două recuperarea se va face începând cu anul 2017, în vreme ce pentru eolian începe din 2018. Astfel, pentru un MWh de energie eoliană se acordă un certificat, pentru aceeaşi cantitate din surse microhidro – două certificate, iar pentru energia solară – patru certificate.
România are cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia regenerabilă, cu 10 miliarde de euro acordate pentru stimularea investiţiilor. Marii consumatori industriali, precum Alro şi ArcelorMittal, au criticat vehement sistemul de sprijinire a energiei verzi din cauza costurilor adăugate. Conform Alro, costurile cu certificatele constituie 16,5% din costurile cu tona de aluminiu, respectiv 300 de dolari. Alro solicită să nu se mai acorde certificate verzi imediat ce se atinge cota de 24% asumată de România pentru anul 2020 în faţa Uniunii Europene. Acum, România îndeplineşte 97% din ţintă. Dincolo, ArcelorMittal dă vina pe certificate şi pe liberalizarea preţului la gaze pentru faptul că societatea este pe pierderi. România oferă subvenţii de peste două ori mai mari pentru producerea de electricitate în sectorul eolian în comparaţie cu media europeană şi de peste 6 ori mai mari în sectorul fotovoltaic. Prin urmare, nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, în comparaţie cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este de 657%.
Amânarea certificatelor verzi a scăzut factura la energie cu 5%
de către
Etichete: