Potrivit raportului anual al Consiliului Global al Energiei Eoliene /GWEC/ dedicat evoluţiei industriei energiei eoliene, România a fost lideră printre pieţele emergente ale energiei eoliene din Europa în 2012, instalând capacităţi de 932 MW, aproape dublu faţă de cele 520 MW instalate în 2011, şi atingând o capacitate cumulată de 1.905 MW la finele anului trecut.
Conform raportului, deşi s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii trei ani, energia eoliană nu reprezintă decât 5 procente din producţia energetică naţională. Astfel, România continuă să fie „alimentată” în mod predominant de combustibili fosili – 50% în 2012, de hidroenergie – 25% şi energie nucleară – 20%.
Referitor la situaţia pe anul 2013 şi ulterior, GWEC avertizează că perspectiva energiei eoliene din România este neclară din cauza unor modificări legislative operate sub actualul guvern.
Majoritatea parcurilor eoliene ale României sunt localizate în Dobrogea, pe malul Mării Negre, unde, la altitudini de circa 100 de metri, viteza medie a vântului este de 7,2 m/s.