Tranzacţionarea gazelor naturale pe platformele OPCOM

foto_75402Guvernul vrea să modifice legea energiei astfel încât să poată fi acordată posibilitatea de a tranzacţiona gaze naturale pe platformele OPCOM şi producătorilor de gaze din afara ţării, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, adăugând că, în viitor, România va fi o piaţă atractivă pentru producătorii străini de gaze din perspectiva preţului.
Niţă a mai subliniat că viitoarea strategie energetică naţională, care va fi finisată anul viitor, va fi orientată mai mult spre piaţă, şi nu spre producţie, cum s-a întâmplat până acum.
În luna mai a acestui an, Comisia Europeană (CE) a transmis OPCOM şi Transelectrica, compania-mamă şi unic acţionar, o comunicare cu privire la obiecţiile referitoare la practica comercială de a solicita participanţilor la piaţa spot de energie electrică a OPCOM să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România.
„Opinia preliminară a Comisiei este că OPCOM, operatorul singurei burse de energie din România, discriminează societăţile comerciale pe motiv de naţionalitate/loc de stabilire, încălcând astfel normele antitrust ale UE. Trimiterea unei comunicări privind obiecţiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigaţiei”, se preciza
într-un comunicat al Executivului comunitar.
Romgaz şi Petrom sunt cei mai mari producători de gaze din România, având o cotă de piaţă de peste 90%. România importă gaze din Federaţia Rusă la preţuri de 2 ori mai mari decât cele ale producătorilor de pe piaţa locală.


Publicat

în

de către