FMI vrea să evite finalizarea acordului cu România, deși recunoaște că, până în prezent, țintele stabilite au fost ratate în marea lor majoritate.
Din totalul de 17 puncte de pe agenda FMI, doar șase au fost duse până la capăt de guvern. Altfel spus, țintele din Acord au fost ratate, iar delegația Fondului Monetar Internațional ar fi trebuit să anunțe eșecul și închiderea contractului. Numai că FMI vrea să evite finalizarea Acordului prin nerealizarea țintelor, motiv pentru care a extins termenul-limită cu trei luni, până în iunie anul acesta, perioadă în care Guvernul ar trebui să recupereze heirupist tot ce nu a reuşit în mai bine de un an.
E greu de înţeles ce vrea FMI şi de ce, mai ales că nici reprezentanții instituției nu par a ști mai bine. „Nu putem spune nici că suntem în Acord, dar nici în afara lui“, a declarat șeful delegației FMI, Eric de Vrijer. Cu alte cuvinte, în mod normal, Acordul este încheiat, dar organismele internaționale au acceptat ca Guvernul să mai vină la o sesiune de reexaminare în iunie. Dacă nici atunci nu și-a învățat lecțiile, „acordul expiră și nu va exista altă înțelegere“.
Pe de altă parte însă, reprezentanții FMI spun că economia are sustenabilitate la nivel macro, chiar dacă indicatorii nu s-au încadrat în limitele stabilite.