În februarie 2013 aproape o cincime din creditele vândute de bănci din România aveau restanţe de peste 90 de zile, situaţie comparabilă cu cea din Grecia şi Irlanda.
La sfârşitul anului trecut România s-a situat pe poziţia a treia între ţările europene puternic afectate de nerambursarea împrumuturilor acordate de bănci, creditele neperformante triplându-se ca pondere în portofoliile totale în ultimii trei ani şi jumătate şi ajungând la 18,2% la sfârşitul lui 2012. Aceasta înseamnă că băncile locale au în portofolii credite proaste de aproape 10 mld. euro. Ponderea neperformantelor a trecut de 19% în februarie.
Acţionarii străini ai bănci au adus peste 1,5 mld. euro la capitalul băncilor locale în ultimii patru ani la cererea BNR de a menţine în limitele legale parametrii de lichiditate şi solvabilitate. Indicatorul de solvabilitate ajungea la 14,6% la nivelul sistemului bancar, peste pragul BNR de 10%.
La finalul anului trecut rata creditelor neperformante pentru Grecia şi Irlanda erau de 20,7% şi respectiv 18,7%. Imediat sub România se aflau Ungaria (cu 16,1%) şi Slovenia (15%). Cel mai bine stau Suedia şi Elveţia, cu ponderi de 0,7% şi, respectiv, 0,8% din portofolii.