Afacerea inspectorilor de asigurări pe segmentul RCA

Asiguratorii-vor-avea-o-baza-de-date-comuna-pentru-evitarea-fraudelor-pe-segmentul-CASCO

Lupta dintre asigurători pe segmentul RCA pentru acapararea unei cote cât mai mari din piaţă a promovat în ultimii ani un sistem extrem de prost gândit, care produce efecte în lanţ asupra firmelor care activează pe această nişă.

În cazurile în care valoarea poliţelor vândute de asigurători abia atinge jumătate din cea corectă, asigurătorii care activează pe segmentul auto folosesc tot felul de tertipuri pentru a se eschiva de la plata daunelor.

Deşi, bonusurile pentru „sumele salvate de la plată” nu sunt deloc mici, atingând în unele situaţii 5% din valoarea daunei neplătite, sumă extrem de convenabilă pentru inspectorii de specialitate, care pot încasa 500 lei la o daună neplătită de 10.000 lei.

Totodată, dacă depăşesc „norma de daună lunară”, constatatorii sunt penalizaţi cu o sumă fixă pentru fiecare dosar.

De asemenea, în unele regulamente interne ale asigurătorilor este menţionat că inspectorul de specialitate este premiat cu sume fixe în cazul în care tergiversează cât mai mult plata daunelor şi penalizat cu sume fixe pentru fiecare dosar în plus faţă de „norma” stabilită de asigurător.

Reprezentanţii service-urilor auto au acuzat în numeroase rânduri asigurătorii că plătesc doar parţial cuantumul reparaţiilor, în ciuda faptului că sunt de acord cu expertiza şi aprobă valoarea daunelor pe care ar trebui să le plătească.

Conform datelor ASF pentru anul 2013, valoarea primelor subscrise pe segmentul RCA s-a ridicat la 2,467 miliarde lei, valoarea daunelor plătite în 2013 însumând 1,925 miliarde de lei, adică peste 78% din valoarea poliţelor.


Publicat

în

de către