Tarife RCA 2016: Cât te costă asigurarea maşinii în 2016

poluare-masini-260x150Conform Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 23/2014, persoanele păgubite în urma unui accident auto pot să beneficieze de compensaţii băneşti pentru daunele suferite, în baza poliţei RCA.

În România, încheierea poliţelor obligatorii RCA poate fi realizată doar de către cele 9 societăţi de asigurare autorizate de către ASF.

Potrivit Normei ASF nr. 23/2014, un vehicul este considerat asigurat doar dacă proprietarul acestuia încheie contractul de asigurare obligatorie RCA cu o societate autorizată în acest sens.

Astfel, la încheierea contractului de asigurare, clientul trebuie să primească poliţa RCA, vinieta şi documentul internaţional de asigurare. În cazul controalelor efectuate de autorităţi, cu ajutorul acestora se poate face dovada existenţei asigurării obligatorii.

Încheierea poliţei RCA în cazul vehiculelor înmatriculate/înregistrate în România se face anual sau semestrial, după caz, ea conţinând informaţii despre părţile implicate în contract, perioada de valabilitate, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurător, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă, clasa bonus-malus şi numărul de înmatriculare/ înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului, dar şi statele în care poliţa este valabilă.

În cazul unui accident, se poate beneficia de despăgubiri băneşti pentru:

  • vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
  • pagube materiale;
  • pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Conform unui comunicat de presă al Autorităţii, Consiliul ASF a adoptat un proiect pentru modificarea Normei nr. 23/2014, care prevede corelarea tarifelor/majorărilor de tarife cu daunalitatea.

Astfel, în actul normativ se arată că: „în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”.

Această măsură se impune fiindcă în ultima perioadă s-a manifestat o tendinţă de majorare a preţurilor pe anumite segmente de asiguraţi, iar corelarea tarifelor cu daunalitatea va asigura protecţia consumatorilor şi justificarea evoluţiilor bruşte ale tarifelor RCA.


Publicat

în

de către