În 27 mai 2014 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut tuturor țărilor să crească accizele la tutun pentru a salva milioane de vieți. Fumatul dintotdeauna a fost considerat unul din factorii nocivi ce afectează sănătatea umană, fiind bine ştiut faptul că tutunul ucide circa 10 persoane pe minut în întreaga lume.
Iniţiativa OMS a venit după ce în data de 24 mai a fost marcată Ziua Mondială Fără Tutun, iar prin majorarea preţurilor la tutun, experţii în domeniu urmăresc descurajarea consumatorilor permanenţi, în special generaţia tânără.
Potrivit datelor OMS, o creștere a taxelor cu 50% ar reduce numărul de fumători cu 49 milioane în întreaga lume, în următorii trei ani. S-a constatat deasemenea că tutunul provoacă aproape șase milioane de decese pe an, dintre care 600.000 cauzate de fumatul pasiv.
Potrivit expertului OMS, Ayda Yurelki o creștere medie cu 10% a prețurilor la țigari poate reduce consumul cu 4% în țările bogate și cu aproximativ 5% în țările sărace sau cu venituri medii.
Pe lângă acesta experţii OMS au calculat că dacă toate țările ar crește taxele la tutun cu 50%, guvernele ar strânge 101 miliarde dolari ca venituri suplimentare, sumă care ar putea fi folosită pentru investiții în alte domenii ale sănătații publice.