Al doilea semestru din 2013 poate aduce reducerea TVA la 9% la pâine

Potrivit Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin,  reducerea TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al II-lea semestru din 2013, urmărindu-se astfel reducerea evaziunii fiscale.
Acesta a mai spus:”Am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. E o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor (…) propunerea este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanţul de producţie, un TVA redus de 9% – asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare”.
La moment evaziunea fiscală în acest domeniu este de 70%, iar prin reducerea TVA ar creşte baza de impozitare şi s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat.
Ministrul a mai declarat că reducerea TVA la pâine nu va fi o discuţie cu FMI în luna ianuarie şi că va fi o discuţie care se va negocia in cadrul unui nou acord, în martie-aprilie.
Potrivit lui Ponta deocamdată există discuţii cu ministrul Agriculturii şi ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menţionat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat.
Prim-ministrul a mai adăugat că în acest moment este nevoie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

 


Publicat

în

de către