Pentru ca se cunosc prea putine date despre compensare si modul in care se efectueaza ea, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus la dispozitia contribuabililor un ghid cu informatiile necesare despre acest subiect.
ANAF explica faptul ca prin compensare se intelege operatiunea de stingere a creantelor statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget.
Cum era de asteptat, aceasta operatiune este facuta de organul fiscal competent in a carui administrare se afla contribuabilul. Compensarea se face “pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia”, subliniaza ANAF.
Pentru a beneficia de compensare, contribuabilului I se scad obligatiile datorate la acelasi buget de la care care are de incasat sume. Din diferenta ramasa urmeaza sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional. “Compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile”, se mai arata in Ghidul ANAF.
Pentru a beneficia de compensare, debitorul trebuie sa depuna o cerere, in unele cazuri acest pas facandu-se din oficiu. Compensarea la cererea debitorului se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrarea cererii. Organul fiscal competent comunica debitorului decizia cu privire la efectuarea compensarii, la cerere sau din oficiu, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.