ANAF aduce precizări cu privire la sistemul de impozitare

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18 din 15 martie 2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Monitorul Oficial nr. 260 din 23 martie 2018).

Noul sistem fiscal pentru persoanele fizice presupune:

a)Simplificarea obligatiilor declarative, prin depunerea unei singure declaratii.

b)Stabilirea impozitului de catre contribuabil, prin autoimpunere.

c)Existenta unui singur termen de plata, la 15 martie anul urmator celui in care se realizeaza veniturile.

d)Posibilitatea de a efectua plati pentru impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent.

e)Evaluarea pentru incadrarea ca platitor CAS si CASS se face in functie de venitul estimat pentru anul curent.

f)Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata.

IMPOZITUL PE VENIT

-Declaratia UNICA se va depune anual, pana la data de 15 martie, in principal de persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii), venituri din tranzactionarea de titluri financiare, venituri din activitati agricole (peste anumite valori) impuse la norme de venit.

-Pentru anul 2018, care este un an de tranzitie de la vechiul sistem la noul sistem, termenul de depunere a declaratiei UNICE va fi 15 iulie 2018.

-Declaratia UNICA va cuprinde, in linii mari, doua capitole: capitolul aferent veniturilor certe realizate in anul anterior si capitolul dedicat veniturilor care se estimeaza a se realiza in anul curent al depunerii declaratiei.

CAS

-Se trece, similar cu sistemul privind impozitul pe venit, de la sistemul de stabilire a CAS de catre ANAF (prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectueaza de persoana fizica prin declaratia UNICA).

-Se datoreaza CAS de persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala.

-CAS nu se va datora de pensionari; CAS nu se va datora nici pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala in situatia in care persoanele fizice respective obtin si venituri din salarii.

CASS

CASS se va datora in functie de veniturile estimate a se realiza in anul curent, cumulat, din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, asocieri, activitati agricole, investitii si alte surse:

a)daca venitul net estimat a se realiza, din sursele mentionate mai sus, pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datoreaza CASS la salariul minim brut pe tara (anual 10% * 1.900 lei * 12 luni).

b)daca venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu este obligatorie plata CASS (se poate asigura optional). Totusi, in situatia in care in anul viitor, odata cu depunerea declaratiei finale, se
constata depasirea plafonului atunci se datoreaza CASS conform lit.a).


Publicat

în

, , ,

de către