Anul 2018 aduce importante modificări fiscale

Prima zi a anului 2018 aduce schimbări importante care ne vor afecta veniturile şi cheltuielile. Transferul contribuţiilor în sarcina angajaţilor poate însemna şi reducerea salariilor în unele cazuri. În schimb liberalizarea pieţei energiei electrice ar putea aduce scumpiri mai mari şi mai dese. Pe de altă parte angajaţii cu salarii foarte mici şi pensionarii cu venituri mari vor primi mai mulţi bani.

Cea mai importantă schimbare adusă de 2018 se referă la plăţile către stat pe care le au de făcut angajaţii. Contribuţia angajatului pentru pensii creşte de la 10,5% la 25%, iar cea pentru sănătate de la 5,5% la 10%. În schimb, dispare contribuţia pentru şomaj de 0,5% şi scade impozitul pe venit de la 16 la 10%.

Angajatorii nu vor mai plăti decât o contribuţie de 2,25%, faţă de peste 22% până acum. Diferenţa ar trebui folosită de companii pentru creşterea salariului brut al angajatului, astfel încât acesta să nu aibă venituri nete mai mici.

„Vor exista angajatori care vor face acest transfer vor exista poate și cazuri în care nu se va face acest transfer și există riscul ca unii salariați să aibă lefuri mai mici din ianuarie, februarie” – consultant financiar, Adrian Bența.

În felul acesta știm cu toții suma care merge către fondul de pensii, către sănătate. Dacă acești bani pe care îi colectează statul ar merge într-un depozit bancar pentru care s-ar percepe dobândă, suma pe care am avea-o în cont la finalul celor 35 de ani de cotizatie ar fi de trei ori mai mare decât ce primim de la stat ca pensie publică – Cristian Păun, profesor de economie.

De la 1 ianuarie creşte şi salariul minim pe economie de la 1450 la 1900 de lei brut, însă din cauza transferului contribuţiilor creşterea resimţită va fi mai mică.


Publicat

în

de către