În şedinţa de marţi, Guvernul a aprobat Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Proiectul de ordonanţă, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, include modificări ce se referă la limita veniturilor pentru care se intră în sistemul microîntreprinderilor. Astfel această limită coboară la 65.000 euro. Începând cu 1 februarie 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.
Potrivit proiectului de ordonanţă persoanele juridice care au realizat venituri între 65.001 euro şi 100.000 euro şi care au optat pentru acest sistem de impunere păstrează regimul de impozitare pentru anul 2013.
Persoanele juridice nou-înfiinţate au obligaţia de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal.
Compania care are cel mult nouă salariaţi şi a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro se încadrează în categoria microîntreprinderilor.
Un alt aspect al proiectului de act normativ constă în impozitarea cu 50%, de la 1 februarie, a contractelor de consultanţă şi prestări servicii cu firme înregistrate în paradisuri fiscale şi state cu care România nu are acorduri de evitare a dublei impuneri.
O altă modificare se referă la creşterea nivelului accizelor pentru bere, atât şi pentru berea realizată de micii producători de bere.
Proiectul de modificare a Codului fiscal vizează şi includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură, impozitul urmând a avea o cotă de 16%.
O altă prevedere a Ordonanţei se referă la majorarea deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil pentru activităţi de cercetare-dezvoltare de la 20% la 50% din cheltuielile eligibile.
Aprobarea Ordonanţei privind modificarea şi completarea Codului Fiscal
de către