Creanţele preluate prin cesiune

11111008421375629Anul 2013 poate fi caracterizat drept un an cu importante schimbări legislative, atât de fiscalitate, juridice cât şi contabile, conform reprezentanţilor departamentului de servicii fiscale a Deloitte România. Din punct de vedere al legislaţiei fiscale, Codul Fiscal a suferit nu mai puţin de 6 modificări aprobate de Guvern. Totodată, o serie de amendamente cu impact fiscal au fost aduse şi legislaţiei contabile aplicabilă societăţilor nereglementate de BNR cât şi instituţiilor financiar nebancare.

O parte dintre modificările legislative au fost influenţate de procedura de „infringement” declanşată de Comisia Europeană României, ca urmare a faptului că prevederile legislative interne nu erau conforme cu legislaţia Uniunii Europene. România a trebuit să acţioneze în consecinţă, pentru a evita eventuale sancţiuni şi penalităţi, dar şi pentru a nu se ajunge în situaţia în care contribuabilii ar fi putut reacţiona şi declanşa demersuri împotriva statului romanca urmare a menţinerii unor prevederi legislative neechitabile şi dezavantajoase pentru o parte dintre aceştia.

Unul dintre avizele transmise României de către Comisia Europeană a vizat reglementările contabile privind evaluarea şi contabilizarea creanţelor achiziţionate de contribuabili cesionari. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, creanţele preluate prin cesiune să fie recunoscute în contabilitate la costul de achiziţie/preţ şi nu la valoarea nominală, aşa cum este prevăzut în prezent.

Conform aceleiaşi surse, prevederile legislative privind cesiunea de creanţe au suferit modificări, dorindu-se relaxarea şi alinierea acestora la standardele europene pentru toţi contribuabilii. Totuşi, până în prezent, pentru contribuabilii cesionari, nu au fost adoptate măsuri avantajoase şi echitabile, existând diferenţe de tratament contabil între societăţile nereglementate de BNR, instituţiile financiar nebancare şi instituţiile bancare.


Publicat

în

de către