Cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul accizelor in 2014

contabilitate

Cum calculăm valoarea accizelor datorate bugetului de stat?

O întrebare des întâlnită la care găsim răspuns în  Legea nr. 571/2003, Codul fiscal. Astfel, potrivit prevederilor art. 218, valoarea în lei a accizelor, stabilite în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acest curs se utilizează la înregistrarea în contabilitate şi declararea obligaţiei la bugetul de stat pe toată durata anului următor.

Pentru produsele supuse accizelor la nivel european, cursul de schimb valutar leu/euro utilizat la calculul accizelor pentru anul 2014 a fost stabilit de Banca Centrală Europeană pe data de  1 octombrie 2013 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C286/1 din 2 octombrie 2013.

Cursul euro oficial după care se vor calcula accizele în anul 2014 este de 4,4485 lei/euro,  fiind mai scăzut faţă de anul 2013 cu 7,38 bani respectiv 1,6% (pentru anul 2013 cursul a fost de 4,5223lei/euro).

Astfel, vă reamintesc că se datorează accize pentru alcool şi băuturi alcoolice, tutun prelucrat şi ţigarete, produse energetice şi electricitate, cafea, bere, băuturi provenite din fermentarea fructelor, iar de la 1 septembrie 2013, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial nr. 490 din 02.08.2013, se datorează accize şi pentru bijuterii din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor, confecţii din blănuri naturale, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm^3, arme de vânătoare şi arme de uz personal, motoare cu capacitate de peste 100 CP, destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement.

După cum ştim anul 2013 a fost un an bogat în noutăţi legislative legate de acest impozit datorat bugetului de stat. Pentru că fiscalitatea din Romania este într-o continuă modificare şi adaptare la cerinţele Uniunii Europene, lucru cu care ne-am cam obişnuit de altfel, pot să spun că vom avea succes în afaceri  dacă suntem informaţi corect şi la timp.

 


Publicat

în

,

de către