Formularele „Referat justificativ de prelungire a termenului de valabilitate a măsurilor asiguratorii” şi „Decizie de prelungire a termenului de valabilitate a măsurilor asiguratorii” sunt adaptate la prevederile noului Cod de procedura fiscală.
Modificarea formularelor „Referat justificativ de prelungire a termenului de valabilitate a măsurilor asiguratorii” şi „Decizie de prelungire a termenului de valabilitate a măsurilor asiguratorii”, precum şi modul de utilizare şi păstrare al acestora era necesară, având în vedere dispoziţiile art. 213, alin. (7) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora „În situaţia în care măsurile asiguratorii au fost luate înainte de emiterea titlului de creanţă acestea încetează dacă titlul de creanţă nu a fost emis şi comunicat, exceptional, acest termen poate fi prelungit până la un an, de organul fiscal competent, prin decizie.
Organul fiscal are obligaţia să emită decizia de ridicare a măsurilor asiguratorii în termen de cel mult două zile de la împlinirea termenului de 6 luni sau un an, după caz, iar în cazul popririi asiguratorii să elibereze garanţia”.
În acest sens s-a întocmit proiectul de Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelelor formularelor „Referat justificativ de prelungire a termenului de valabilitate a măsurilor asiguratorii” şi „Decizie de prelungire a termenului de valabilitate a măsurilor asiguratorii”.