Administraţia Fondului pentru Mediu a precizat că operatorii economici care pun pe piaţa naţională ambalaje nu plătesc sancţiuni la Fondul pentru Mediu, ci taxe sub forma unor contribuţii pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare sau reciclare.
„Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declaraţii lunare pe propria răspundere ce se procesează în permanenţă. Începând cu data de 25 ianuarie 2016 se procesează declaraţii aferente lunii decembrie 2015. Această activitate se va încheia în cursul lunii februarie, urmând ca datele aferente lunii decembrie 2015 să fie centralizate în luna martie. Aceste taxe se plătesc în urma depunerii unor declaraţii lunare pe propria răspundere, ce se procesează în permanenţă”, menţionează AFM.
Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristina Paşca Palmer, un număr de 20.000 de contribuabili şi-au depus declaraţiile până la termenul legal, de 25 ianuarie 2016, fiind colectaţi astfel peste 130 milioane de lei la Fondul de Mediu.
Instituţia aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat că „activitatea de valorificare/reciclare a deşeurilor de ambalaje este reglementată de 13 ani”, iar „aceasta se va desfăşura în continuare prin prisma ţintelor asumate de ţara noastră prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”.