S-a dat startul pentru depunerea cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire

downloadAjutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri se acordă pe bază de cerere însoțită de actele doveditoare referitor la componența familiei şi veniturile acesteia. La completarea cererii, titularul are obligaţia de a preciza corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, dar şi bunurile mobile şi imobile deţinute.

Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.

Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, energie electrică, dar şi cel cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei atât în cazul familiilor cât şi în cazul persoanei singure.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă doar în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire folosit!

Ajutoarele de încălzire nu se acordă persoanelor/familiilor care deţin cel puţin unul dintre bunurile prevăzute în Anexa nr. 3 la H.G.R. nr. 778/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 631/2013 şi în cererea pentru acordarea ajutorului, respectiv: clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti sau alte imobile aflate în proprietate; mijloace de transport (autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente dar şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile, mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani); terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depășesc 1000m² în zona urbană şi 2000m² în zona rurală; depozite bancare de peste 3.000 lei etc.
La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se vor lua în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligaţii legale de întreţinere şi alte creanţe legale, cu excepţia alocaţiei pentru susţinerea familiei, a bugetului personal complementar, a ajutoarelor de stat acordate în baza OG. nr.14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, a burselor de studiu şi a burselor sociale, dar şi a sprijinului financiar prevăzut de H.G. nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”, cu modificările şi completările ulterioare.
Cererea/declaraţia pe propria răspundere cu privire la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei se depune împreună cu declaraţia (anexa 2 din hcl 142/30.09.2013) conform căreia beneficiarul se obligă ca pănă la data de 31.05.2014 să aducă actele privind veniturile şi componenţa familiei pentru perioada noiembrie 2013-martie 2014. Nedepunerea acestor documente până la data de 31.05.2013 duce la recuperarea sumelor acordate cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinţei potrivit O.U.G. nr. 70/2011 cu modificările şi completările ulterioare.
Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt obligaţi să comunice orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data modificării.


Publicat

în

,

de către