Anul 2014 este ultimul în care angajatorii trebuie să mai declare în formularele anuale 205, cele care au înlocuit fişele fiscale, impozitele reţinute pentru fiecare beneficiar de venit. De anul viitor, aceste informaţii vor fi raportate doar în declaraţia unica, astfel ca angajatorii vor depune cu un formular mai puţin la Fisc.
Angajatorii în 2014 vor depune declaraţia 205 normal, pâna în ultima zi a lunii februarie, însă de anul urmator ei vor scapă de această obligaţie declarativă, informaţiile din acest formular referitoare la impozitul pe salarii fiind preluate în declaraţia unica.
În prezent, raportarea acestui impozit se face în formularul 205, care se depune de plătitorii de salarii pentru impozitul pe salarii, precum şi de plătitorii altor categorii de venituri, acolo unde există obligaţia reţinerii la sursa a impozitului.
Practic, angajatorii care depuneau formularul 205 doar pentru a declara reţinerile de impozit vor depune cu o declaraţie mai puţin, odata cu preluarea acestor raportari în formularul 112.
Obligaţia declarativă faţă de salariaţi se menţine.
Deşi a eliminat fişele fiscale, OG nr. 30/2011 a introdus în Codul fiscal o nouă obligaţie declarativă pentru angajatori, care se pastrează şi de acum încolo. Concret, angajatorii au obligaţia de a elibera, la cererea angajaţilor, un document a carui forma şi conţinut este lasat la latitudinea contribuabililor. Legislaţia fiscală reglementează doar un minim de informaţii pe care acest document trebuie să îl conţină:
- datele de identificare ale contribuabilului,
- venitul realizat în cursul anului,
- deducerile personale acordate,
- impozitul calculat şi reţinut.
În acest an formularele 205 înca se depun
Formularul 205 se depune de platitorii de salarii pentru impozitul pe salarii, precum şi de platitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligaţia reţinerii la sursa a impozitului, pâna în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.
Ordinul ANAF nr. 1913/2012 a dat contribuabililor posibilitatea să depună şi pe internet declaraţia 205, prin utilizarea serviciului de depunere declaraţii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro.