OUG nr. 8/2025 prevede modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a altor acte normative din domeniul sănătăţii.
O primă modificare constă în introducerea definiției inspecției sanitare de stat și reglementarea statutul personalului împuternicit pentru efectuarea inspecției sanitare, pentru o abordare unitară a acestui domeniu.
În ceea ce privește dobândirea calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru simplificarea mecanismului fiscal și pentru garantarea accesului la asigurările de sănătate, se corelează prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate cu cele ale Codului Fiscal, astfel încât:
- persoanele fizice care obțin venituri din activități independente dobândesc calitatea de asigurat de la data depunerii declarației din Codul fiscal (art. 174 alin.3) prin care se stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate;
- pentru persoanele fizice care nu realizează venituri, care încep o activitate în cursul anului, care au înregistrat pierdere fiscală în anul anterior sau un venit net anual egal cu zero, precum și persoanele care obțin venituri din investiții, cedarea folosinței bunurilor sau alte surse pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate în funcție de 6, 12 sau 24 de salarii minime, calitatea de asigurat se dobândește de la data depunerii declarației din Codul fiscal (art.180 alin.3), prin exercitarea opțiunii în orice moment pe parcursul anului respectiv. De asemenea, sunt implementate norme care să permită rambursarea medicamentelor inovative Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), asigurând accesul pacienților la tratamente adecvate, în condițiile mecanismului de acces timpuriu.
Potrivit OUG aprobate, CNAS este desemnată, alături de Ministerul Sănătății, ca furnizor oficial de date către Comisia Europeană privind asistența medicală transfrontalieră, necesare pentru realizarea evaluărilor și rapoartelor de implementare.