Se solicită ca România să renunţe la plata defalcată a TVA-ului!

Regulamentul (UE) 2018/1541 al Consiliului din 2 octombrie 2018 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 904/2010 si (UE) 2017/2454 in ceea ce priveste masurile de consolidare a cooperarii administrative in domeniul taxei pe valoarea adaugata a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Regulamentul sus mentionat a fost adoptat in contextul sistemului actual de impozitare a schimburilor comerciale intre statele membre, in vederea imbunatatirii si simplificarii instrumentelor de cooperare administrativa, combaterii fraudei si evaziunii in domeniul TVA, pentru a asigura o monitorizare eficace si eficiența a TVA aferenta tranzactiilor transfrontaliere si a combate fraudele transfrontaliere precum si pentru luarea altor masuri astfel cum este descris in Regulament.

Mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus in Romania ca optional incepand cu 1 octombrie 2017 iar de la 1 ianuarie 2018 este obligatoriu pentru anumite categorii de platitori, aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplica acest mecanism trebuie sa deschida un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului.

Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai.

In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane.


Publicat

în

,

de către