Ca urmare a reducerilor de preţuri de 10-15% operate în ultimele luni la poarta fermei, în luna noiembrie carnea de pui s-a ieftinit cu 10%, însă producătorii susţin că dacă nu va scădea TVA nu vor rezista presiunii făcute de carnea din import ajunsă pe piaţa românească după embargoul impus de Rusia.
Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, a menţionat faptul că: „Orice reducere de preţ de acum încolo se va face sub costuri şi va însemna falimente ale producătorilor. Dacă nu se reduce TVA la carnea de pui, în piaţă vor urma insolvenţe şi situaţia se va agrava”.
De asemenea producătorii români au redus preţurile după ce în ţară au intrat în ultimele luni mari cantităţi de carne, în special din Polonia şi Olanda, după ce Rusia a interzis importurile din UE. Consumul de carne de pui în România este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană. Consumul a urcat din 1990, când era 16 kilograme pe an, până la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă.
Producţia avicolă din România, însumând carnea de pui, ouăle şi materialul biologic, depăşeşte 1 miliard de euro pe an.