Efectele sistemului TVA la încasare

În ultimii ani, mediul economic a insistat pentru plata TVA doar după ce facturile emise sunt încasate – un sistem ce este tot mai popular în Europa.
Din ianuarie 2013 se va aplica plata TVA la încasare pentru toate firmele cu afaceri sub 2,25 milioane lei.
Prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012 s-a modificat Codul fiscal şi începând cu 01.01.2013 s-a introdus sistemul TVA la încasare, nu mai târziu însă de 90 zile de la data emiterii facturii. Dacă facturile se plătesc parţial sau total cu numerar şi dacă sunt emise de la / către persoane afiliate, acest sistem nu se aplică.
Sistemul „TVA la încasare” este obligatoriu pentru toate societăţile a căror cifră de afaceri în anul precedent nu depăşeşte 2.250.000 lei. Excluzând din sfera aplicabilităţii marii contribuabili, statul de fapt a exclus din sfera partenerilor de afaceri pentru marii contribuabili, societăţile mici şi mijlocii (IMM) a căror facturi trebuiau plătite în vederea deducerii TVA. Prin urmare, marii contribuabili vor fi mai tentaţi să îşi aleagă parteneri din aceeaşi categorie şi să aplice în continuare acelaşi sistem (amânarea plăţilor) cu care sunt obişnuiţi.
Din cauza reglementărilor defectuoase, Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) a solicitat deja abrogarea sistemului plăţii TVA la încasare iar mai multe societăţi de contabilitate au semnat în acelaşi context o petiţie ce include 4.000 de semnatari.


Publicat

în

de către