Hotelierii nemulţumiţi de creşterea taxei hoteliere

hotel
Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Radu Enache, afirmă că autorităţile cer plata taxei hoteliere nu doar pe noaptea de cazare, ci şi pe micul dejun inclus în oferte, ceea ce face ca impozitul să crească cu 20%, afectând profitabilitatea sectorului, însă Ministerul Finanţelor precizează că încă analizează situaţia.

Radu Enache, susţine că industria hotelieră a reuşit cu greu în urmă cu cinci ani sa convingă guvernanţii că includerea măcar a micului dejun la cota redusă de TVA de 9%, alături de cazare, ar veni ca o măsură pozitivă pentru turismul aflat în cădere liberă.

Conform Codului fiscal, pentru şederea într-o unitate de cazare, primăria instituie o taxă hotelieră în cotă de 1% din valoarea totală a cazării/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încasează de firmele prin intermediul cărora se realizează cazarea, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate. Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioadă de şedere, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, atunci când taxa se datorează numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de cazare.

Enache a mai explicat că, potrivit Codului Fiscal, hotelierii nu pot separa micul dejun de cazare, din cauza TVA-ului dar, prin Legea Contabilităţii, valoarea acestuia trebuie evidenţiată separat. Dacă hotelierii ar separa pe facturi diferite micul dejun, ar trebui să plătească pentru el TVA de 24%, nu de 9%, ca acum.


Publicat

în

de către

Etichete: