Noul Cod Fiscal votat de Parlament, însă nepublicat în Monitorul Oficial include reduceri de taxe – TVA de 19%, impozit pe dividende de 5%, accize la carburanţi cu 16-18% mai mici. Pe de altă parte noua legislaţie fiscală vine cu o serie de prevederi care va afecta micile afaceri ale persoanelor fizice.
Astfel noutățile se referă la contribuţiile de asigurări, care se vor aplica asupra tuturor veniturilor, şi schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe clădiri, care va fi în funcţie de destinaţie, rezidenţială sau nerezidenţială, în loc de statutul proprietarului, persoană fizică sau juridică.
De asemenea Parlamentul a introdus o excepție, astfel, microîntreprinderile nou înfiinţate vor plăti, pentru primii doi ani de la data înregistrării, 1% dacă au cel puțin un salariat, iar acționarii/asociații nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice.
Contribuțiile de asigurări devin obligatorii pentru toate veniturile persoanelor care desfășoară activități independente sau au drepturi de autor, chiar dacă obțin și salarii. Baza de calcul pentru contribuții, atât de sănătate, cât și de pensii, va fi plafonată la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare. Impozitul pentru dividende va fi redus de la 16% la 5%, dar contribuția de sănătate de 10,5% devine obligatorie și pentru aceste venituri.
Se introduce un nou sistem de calcul al taxelor locale pe clădiri, în funcție de destinație – rezidențiale, nerezidențiale sau mixte -, în locul actualului sistem care stabileşte cotele de impozit în funcţie de proprietar: persoană juridică sau fizică. Astfel, cotele de impozit pentru clădiri rezidențiale vor fi între 0,08 % şi 0,2%, față de cota actuală de 0,1 %, iar pentru cele nerezidențiale între 0,2% şi1,3%.