Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Publicaţiile electronice ar putea avea cotă redusă de TVA conform unei Directive UE

Autor: Diana Jitaru
noiembrie14

Reunit la Luxemburg in data de 6 noiembrie 2018, Consiliul pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene a adoptat o directiva care permite alinierea normelor privind TVA pentru publicatiile electronice si pe suport fizic. De acum inainte, statele membre vor avea posibilitatea de a aplica cote de TVA reduse, foarte reduse sau cote zero inclusiv pentru publicatiile electronice.

Adoptarea directivei privind publicatiile electronice are loc ca urmare a acordului politic la care a ajuns Consiliul in data de 2 octombrie. Aceasta creeaza pentru statele membre posibilitatea de a prevedea cote reduse de TVA in legislatia nationala.

In cadrul normelor actuale in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile prestate electronic sunt impozitate la cota standard de TVA, si anume minimum 15%, in timp ce publicatiile pe suport fizic pot beneficia de cote diferite.

Pentru publicatiile pe suport fizic (carti, ziare si periodice), statele membre au in prezent posibilitatea de a aplica o cota „redusa” de TVA, de minimum 5%. Pentru unele state membre, s-a autorizat aplicarea de cote foarte reduse de TVA (sub 5%) sau cote zero (care implica deductibilitatea TVA-ului). In prezent, in tara noastra, TVA la cartile tiparite este 5%, iar TVA pentru cartile electronice este 19%.

Categorii: International, TVA
Comentariile sunt închise pentru Publicaţiile electronice ar putea avea cotă redusă de TVA conform unei Directive UE

Comments are closed.


Arhiva