Unul din subiectele aflate pe agenda autorităţilor este reducerea TVA la carne. Achim Irimescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că evaziunea fiscală în sectorul cărnii este de 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% (la mijlocul anului 2010).
Tot el afirmă că odată cu introducerea TVA de 24% au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse din carne. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro.
Conform unor date prezentate de oficialul MADR, în 2011 evaziunea pe TVA la producţia de carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, după majorarea TVA.
În sectorul cărnii, marile probleme sunt importurile reale şi nereale şi producţia la negru, menţionează Irimescu.