Val uriaş de fiscalitate: Sectorul gazelor naturale, cel dintâi afectat

Alte taxe, altă “distracţie”. Guvernul României a aprobat săptămâna trecută o serie de noi impozite în sectorul energetic şi al gazelor naturale. Primii contribuabili vizaţi de noile măsuri sunt companiile ce extrag şi comercializează gaze naturale. Ceea ce ne-ar face, pentru moment, să răsuflăm uşuraţi, spunând “bine că nu plătim noi!”. Dar oare nu vor duce aceste suprataxări la o creştere a preţului gazelor naturale, astfel încât această măsură ce, aparent, ar avantaja consumatorul final, să îl afecteze tot pe acesta?

Guvernul a aprobat marţi, 22 ianuarie 2013, Ordonanţa cu privire la instituirea taxei asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.

Din conţinutul actului normativ, aflăm că impunerea acestui nou impozit este rezultatul unui acord semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Prin acesta, statul român se obligă, pe baza unui calendar stabilit, să elimine preţurile şi taxele plătite, pentru moment, de consumatorii finali de gaze naturale, prin impunerea unei taxe asupra veniturilor suplimentare ale companiilor ce extrag şi comercializează gaze naturale.

Cine va datora noua taxă?

Taxa pe venituri suplimentare va fi suportată de operatorii economici care desfăşoară în mod cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale din România, atât de pe uscat, cât şi din zona Mării Negre. Sumele astfel obţinute vor face venit la bugetul de stat, pentru a fi folosiţi la acordarea de ajutoare financiare consumatorilor vulnerabili de gaze naturale şi pentru acoperirea deficitului bugetar.

Astfel, cota de impozitare de 60% va fi impusă asupra veniturilor suplimentare pe care operatorul economic le obţine din activitatea sa de vânzare a gazelor naturale, ca efect al dereglementării pieţei naţionale de gaze naturale. Vor fi deduse, însă, redevenţele pentru respectivele venituri suplimentare şi pentru investiţiile de dezvoltare din perioada de referinţă. Aceste sume sunt, deci, cheltuieli deductibile din profitul impozabil, conducând la diminuarea impozitului pe profit ce operatorii economici îl datorează. Suma plătită drept taxă nu va depăşi, însă, 30% din totalul veniturilor suplimentare.

Taxa va fi datorată începând cu 1 februarie 2013, şi se va aplica până la sfârşitul anului 2014.

De ce o nouă taxă?

Măsura este impusă în contextul dereglementării pieţei naţionale de gaze naturale. Practic, a avut loc o liberalizare a preţurilor gazelor naturale, în sensul că statul nu mai impune anumite preţuri în acest sector. Ȋn această situaţie, însă, tot statul vine cu impozite mai usturătoare, cum este prezentul, pentru a determina operatorii economici să menţină preţurile scăzute – cu cât nivelul preţului este mai ridicat, cu atât contribuţia datorată la stat este mai mare.

Guvernul susţine, însă, că măsura este motivată de criza economică mondială şi creşterea preţului combustibililor la nivel internaţional, ce au avut drept rezultat o creştere semnificativă a preţurilor gazelor naturale, în paralel cu o scădere a puterii de cumpărare a consumatorilor. Pe de altă parte, în acest context, operatorii care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale, obţin venituri suplimentare din activitatea de vânzare, fără a înregistra cheltuieli suplimentare proprii. Având în vedere toate acestea, Guvernul consideră oportună introducerea acestei taxe.

Am spune, din cele văzute până acum, că Guvernul are în vizor, pentru astfel de măsuri, marile companii din sectorul gaze naturale şi petrol. Alte măsuri existente ne dovedesc, însă, contrariul.

Alte noi impozări în sectorul energetic şi al gazelor naturale

 Guvernul va face, de asemenea, venit la bugetul de stat şi sumele ce vor rezulta din impozitul suplimentar pe activităţile cu caracter de monopol natural din sectoarele energiei electrice şi ale gazului metan. Vizaţi vor fi operatorii de transport şi distribuţie, taxa fiind datorată începând cu 1 februarie 2013. De data aceasta, taxa va fi inclusă în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrică şi gaze naturale, iar valoarea sa va fi de 0,45lei/MWh, aplicabilă tarifelor aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale, respectiv 1,25lei/MWh , aplicabilă tarifelor aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale. Taxa se va aplica până la data de 31 decembrie 2014.

Nu în ultimul rând, prin OUG 6/2013, începând cu 1 februarie 2013, Guvernul impune o altă taxă pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât  gazele naturale. Aşadar, firmele ce desfăşoară activităţi de extracţie, exploatare şi/sau comercializare de resurse naturale vor suporta o taxă de 0,5%, aplicată la veniturile luate în  calcul la stabilirea cifrei de afaceri.

Noile măsuri în materie de fiscalitate, de evidentă orientare stânga, vizează, deci, nu doar marile companii, ci şi firmele mai mici, ceea ce ne face să ne întrebăm care va fi soarta capitalului privat în perioada ce urmează. De asemenea, în mod evident, un regim fiscal atât de înăsprit în sectorul energetic şi al gazelor naturale va descuraja eventualii investitori. Nu ne rămâne decât să sperăm că, într-adevăr, aşa cum se apreciază şi se promite, consumatorul nu va fi afectat de aceste măsuri.


Publicat

în

de către