Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Cum afectează impozitul pe venitul global al gospodăriilor modul de calcul al impozitului obţinut din închiriere?

Autor: Diana Jitaru
iunie9

Modul de calcul al impozitului obţinut din închirierea proprietăţilor se va schimba, odată cu intrarea în vigoare a impozitului pe venitul global al gospodăriilor. Impozitul scade, dar ar fi putut scădea şi mai mult, însă deducerea actuală a fost diminuată.

Odată cu intrarea în vigoare a noului impozit pe venitul global al gospodăriilor, se schimbă inclusiv modalitatea de calcul a impozitului obţinute din chirii. Cota generală de impozit va fi de 10% nu 16%, aplicată tuturor veniturilor, deci inclusiv celor obţinute din chirii.

Însă, pentru ca statul să nu piardă foarte mulţi bani, a redus deducerea, de la 40% la 20%. Iată cum sună acum noul aliniat 3:

„Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Determinarea venitului anual se efectuează prin însumarea veniturilor pe baza cursului de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor însumate din perioada de derulare a contractului de închiriere”.

Aşadar, noul impozit de 10% nu se va mai aplica pe 60% din valoarea chiriei încasate cum este acum, ci pe 80%, situaţie în care valoarea impozitului plătit nu mai scade atât de mult.

Categorii: Impozit pe venit
Comentariile sunt închise pentru Cum afectează impozitul pe venitul global al gospodăriilor modul de calcul al impozitului obţinut din închiriere?

Comments are closed.


Arhiva