Cât constituie fondurile aşteptate de la UE?

fonduri-europeneRomânia ar putea accesa aproape 40 miliarde de euro de la UE în următorii șapte ani. Vestea bună referitor la bugetul Uniunii Europene pentru 2014 – 2020 și partea care revine României este cea legată de plățile directe în agricultură.
Astfel, după ce în 2007  – 2013 România a primit 5,6 miliarde euro sub formă de plăți directe în agricultură, în perioada următoare are alocată suma de 10,3 miliarde euro pentru aceste plăți. De altfel, pentru Politica Agricolă Comună, România a primit cu 27% mai multe fonduri decât în perioada precedentă, respectiv 17,5 miliarde euro.
Cât priveşte fondurile structurale, România are alocate 21,82 miliarde euro, mai mult cu 10% față de perioada anterioară. Suma totală alocată se ridică, astfel, la 39,88 miliarde euro, mai mare cu 18% decât bugetul pentru 2007 – 2013.
Principala problemă a economiei noastre este absorbția redusă a fondurilor structurale. Doar 11% din ce ni s-a alocat din 2007 până acum au ajuns în țară, indiferent cine a fost la guvernare. Aproape 40 de miliarde de euro pentru următorii șapte ani semnifică ceva mai mult de cinci miliarde euro anual, care ar acoperi integral deficitul de cont curent.
Un element important este oportunitatea ca banii alocați să fie cheltuiți pe o perioadă mai mare cu trei ani decât perioada de execuţie bugetară, adică în zece ani, termen cu un an mai lung faţă de cel prevăzut acum. România mai are, în prezent, posibilitatea să mai folosească o parte din banii din bugetul trecut până anul viitor, fiind vorba, evident, de proiecte care au fost deja aprobate și demarate, valoarea obținută după negocieri fiind de patru miliarde euro.
Rata de cofinanțare din partea UE va fi de 85%, după ce inițial s-a propus ca aceasta să fie numai de 75%. Pozitivă este și posibilitatea de a transfera până la 25% între cei doi piloni ai PAC, plățile directe și dezvoltarea rurală. La procentajul de prefinanțare, România s-a încadrat la 4% din valoarea proiectului, un procentaj mai mare decât cel general, de 3%, deoarece România face parte dintre statele exceptate, respectiv cele care au avut un acord de asistență cu UE și FMI.

 

 


Publicat

în

de către