Numărul contestaţiilor depuse la licitaţiile publice a crescut de trei ori

contestatii

După ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională prevederea potrivit căreia firmele care contestă rezultatul unei licitaţii publice să fie obligate să constituie o garanţie financiară „de bună conduită”, reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului contestat, care să fie reţinută integral în cazul în care contestaţia formulată este respinsă, numărul contestaţiilor depuse la licitaţiile publice a crescut de trei ori, a declarat premierul Victor Ponta.

Pachetul de legi privind achiziţiile publice, pe care îl trimitem în Parlament în baza noii directive europene, dacă nu reuşim să-l facem, o să stăm cu banii cum s-a întâmplat şi se întâmplă acum, stăm cu bani şi nu reuşim să-i cheltuim, pentru că totul se contestă şi nimeni nu semnează absolut nimic. Am aprobat prin ordonanţă de urgenţă ca cel care depune contestaţie, depune o garanţie. Dacă are dreptate, îşi ia înapoi garanţia. Dacă n-are dreptate, pierde garanţia. Mie mi se pare un lucru de bun simţ, dacă te duci şi conteşti ceva şi n-ai dreptate, să pierzi ceva. Mi-a zis Curtea Constituţională că e neconstituţional. Ştiţi ce s-a întâmplat după decizia Curţii ? Imediat au crescut de trei ori contestaţiile. Înainte scăzuseră că nu mai vrea nimeni…şi avem firme care sunt specializate în contestaţii, nu în lucrări, ele se ocupă cu contestaţii. Deci, trebuie, noul pachet legislativ pe standarde europene, să găsim o soluţie la chestia asta„, a precizat premierul.

Anterior, premierul Ponta a arătat că proiecte de sute de milioane euro, cu fonduri UE, sunt blocate de contestaţii la licitaţii judecate de CNSC şi Curtea de Apel, iar din acest motiv România poate pierde bani europeni la sfârşitul anului.


Publicat

în

de către