Bugetul pentru anul viitor prevede reducerea cheltuielilor cu circa un miliard de euro faţă de acest an. Acest lucru va permite Guvernului să reîntregească salariile tăiate ale bugetarilor.
Priorităţile bugetului pe 2013, în condiţiile unui deficit mai mic cu 0,5% din PIB faţă de acest an, constituie respectarea promisiunilor de reîntregire a salariilor plătite bugetarilor, susţinerea costurilor prilejuite de o datorie externă în creştere şi cofinanţarea programelor derulate din fonduri structurale ale UE.
Potrivit unei note prezentate de către Ministerul Finanţelor, în cazul aprobării bugetului pe 2013, vor fi reduse cheltuielile pentru bunuri şi servicii cu 700 milioane de lei, cheltuielile de capital, precum şi subvenţiile cu 400 milioane de lei.
În schimb, cheltuielile de personal ale instituţiilor publice vor creşte anul viitor cu 1,8 miliarde lei, pentru reîntregirea salariilor bugetarilor.
Salariile bugetarilor au fost majorate cu 8% în decembrie, pentru revenirea la nivelul din vara lui 2010, iar banii vor fi încasaţi în luna ianuarie.
Cheltuielile pentru cofinanţarea fondurilor europene vor fi majorate cu 2,7 miliarde lei. Transferurile pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi a bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se vor mări cu 3,2 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile vor urca cu 400 milioane de lei, urmare a creşterii datoriei publice.
Guvernul s-a angajat să mărească pensiile cu 4%, argumentând că este vorba de o indexare cu inflaţia.
Proiectul de buget pentru 2013 va fi pus în discuţie la 21 decembrie şi va fi dezbătut în Parlament în ianuarie, după care va fi discutat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Bugetul pentru 2012 va fi redus cu un miliard de euro
de către
Etichete: