Experţii privaţi pe care Guvernul îi va angaja şi îi va plăti timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atât din surse UE, dar şi de la buget, vor avea ca scop verificarea cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene şi solicitările de rambursare a banilor.
Astfel experţii vor fi selectaţi în baza unor contracte încheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanţă şi resurse umane, în majoritate cu sediul înregistrat în apartamente din Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Deva, Buzău, Alba Iulia, Ploieşti, Cluj-Napoca, Petroşani, Brăila, satul Ostratu din comuna Corbeanca şi Bragadiru, care trebuie să propună astfel de persoane. Contractele cu experţii vor fi cu o durată de 24 luni, iar banii acordaţi acestora vor fi asiguraţi atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât şi de la bugetul de stat.
Principalele atribuţii ale experţilor constă în verificarea unei cereri de rambursare în cel mult 5 zile lucrătoare şi o cerere de finanţare în maximum 15 zile lucrătoare, prelungirea fiind posibilă doar în cazuri excepţionale şi temeinic justificate. Este luat însă în calcul riscul că un grad ridicat de „încărcare” a personalului poate conduce la „disponibilitatea redusă” a acestuia de a efectua serviciile.
Rata de absorbţie a fondurilor de coeziune de către România era la 17 mai de 14,37%, adică 2,761 miliarde de euro, raportat la cheltuielile rambursate de Comisia Europeană. România are la dispoziţie în perioada 2007-2013 suma de 19,5 miliarde de euro la capitolul fonduri de coeziune.