Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat că domeniul Educaţiei va încheia acest an cu o alocare în jurul a 4% din PIB, iar pentru 2016 obiectivul este 4,5%.
„Până în 2030, aşa cum spune şi logo-ul anului 2015 – ‘Profesori puternici pentru o societate durabilă’, România trebuie să devină o societate durabilă numai cu ajutorul profesorilor. Astăzi, profesorii implementează numai nişte obiective operaţionale. Cu cât vom reuşi să aducem PIB-ul, şi anul acesta sunt convins că vom încheia cu o alocare în jurul a 4%, e un obiectiv ca anul viitor să facem un 4,5%. Poate fi numit obiectiv. Cu cât PIB-ul este mai mare cu atât putem aduce mai mulţi bani în Educaţie„, a spus Pop.
În ceea ce priveşte reforma curiculară, Liviu Pop a afirmat că există probleme ce trebuie rezolvate.
„Cu dumneavoastră /sindicatele din învăţământ, n.r./ am muncit pentru 6% dn PIB. Ştim că în 2011-2012 au fost tăiate finanţările pentru sindicate. Toate cele cinci teme sunt foarte importante şi mă bucur că azi la masă stau sindicatele, patronatele, societatea civilă. În ceea ce priveşte reforma curiculară, ştiu că este o problemă. Eu ca profesor de matematică, mă întreb dacă un copil de clasa a XI-a aflat la secţiune de sport, care recunoaşte că nu ştie tabla înmulţirii, trebuie sau nu trebuie să înveţe tabla înmulţirii. E o temă clară, precizată în reforma curiculară. Cu depolitizarea sunt de acord, dar cu siguranţă a spune astăzi că în învăţământ sunt politizate funcţiile de conducere, cred că este puţin prea critic„, a precizat Liviu Pop.