Grecia a solicitat, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de 3 ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele cerute de către creditori începând de săptămâna viitoare.
Scrisoarea este primul pas către îndeplinirea unei cereri a creditorilor internaţionali, care au dat termen Atenei până duminică să prezinte măsuri mai dure pe care să le aplice în schimbul finanţării de care are nevoie disperată pentru a evita falimentul ţării şi dificultăţi economice şi mai mari.
Rezistenţa Atenei în a implementa reforme de politică economică şi tăieri bugetare a dus la mari întârzieri în ajungerea la un acord între cele două părţi timp de mai multe luni şi a ridicat spectrul unei ieşiri iminente a Greciei din zona euro.
Premierul Alexis Tsipras a declarat că Guvernul său va prezenta măsuri concrete şi detaliate în zilele următoare.
Lista completă a măsurilor de reformă şi tăierilor bugetare este cea care va determina dacă aplicarea unui nou plan de salvare va fi aprobată de restul statelor din zona euro. Liderii Eurogrupului au anunţat că vor evalua dacă vor începe sau nu negocieri asupra unui program de salvare în cadrul unui summit de urgenţă.
Dacă nu primeşte noi lichidităţi în săptămânile viitoare, Grecia nu va putea să facă plăţi, pe 20 iulie, către Banca centrală Europeană (BCE), în sumă de 3,5 miliarde de euro, în contul unor obligaţiuni.
Germania s-a opus propunerilor Guvernului grec cu privire la o reducere a datoriilor, dar unii oficiali au sugerat că ar fi deschişi către această posibilitate în cazul în care Atena se angajează să reformeze economia.