România menţine dorinţa de a intra în Schengen

Bogdan Aurescu
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut consultări cu omologul olandez Bert Koenders, în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei olandeze o efectuează în România, la invitaţia ministrului român al afacerilor externe.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiei bilaterale şi perspectivele acesteia, evidenţiind caracterul dinamic  şi în continuă dezvoltare al dialogului bilateral dintre cele două ţări, atât la nivel politic, cât şi economic.

Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii cu privire la problematica migraţiei, care suscită, în prezent, dezbateri intense la nivelul UE, evocând importanţa promovării unei abordări solidare şi unitare în gestionarea acestei crize umanitare fără precedent.”Am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul Uniunii Europene, care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluţii durabile pentru gestionarea la sursă, în statele de origine, a problemei migraţiei. Trebuie să tratăm cauzele acestui fenomen şi nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa”, a explicat şeful diplomaţiei române.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat contribuţia României la securizarea şi consolidarea unui segment extins al frontierei externe a UE: „Am subliniat faptul că România gestionează cu seriozitate un segment extins din frontiera externă a UE, acţionând deja ca un responsabil şi veritabil stat membru Schengen de facto. Noi credem în continuare că o aderare a României la spaţiul Schengen va întări acest spaţiu, mai ales astăzi, când este supus atâtor tensiuni şi provocări. România este frontiera externă a UE şi a NATO şi avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte„.

Şeful diplomaţiei române l-a asigurat pe omologul olandez de sprijinul părţii române pentru desfăşurarea cu succes a Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, în primul semestrul al anului 2016, având în vedere contextul complex în care va fi exercitată această responsabilitate.  Ministrul român a mulţumit omologului olandez pentru deschiderea de a împărtăşi din experienţa pregătirii preşedinţiei, utilă pentru pregătirea preşedinţiei române a Consiliului UE din 2019, iniţiată deja de MAE român.

Ca urmare a propunerii ministrului Aurescu, cei doi oficiali au căzut de acord ca România şi Olanda să coopereze, la nivel de experţi, pentru găsirea de idei pentru reformarea Parteneriatului Estic, în cadrul iniţiativei româno-polone de creare a unui grup de lucru vizând acest obiectiv.


Publicat

în

de către

Etichete: