Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat faptul că redresarea Europei se confruntă cu trei riscuri: șomajul, lipsa productivității și a reformelor structurale.
Redresarea regiunii nu se poate realiza numai prin măsuri de politică monetară, deoarece economia zonei euro are nevoie de o strategie cuprinzătoare care să includă reforme structurale.
Şeful BCE a avertizat că: „Perspectivele economice ale zonei euro sunt afectate de o serie de riscuri, iar redresarea va fi probabil încetinită de nivelul ridicat al șomajului și de ajustări necesare ale bilanțului. Inflația în zona euro rămâne la un nivel extrem de scăzut și ne confruntăm în continuare cu un nivel redus al creditării”.
Reamintim că luna trecută, BCE a început să cumpere obligațiuni ipotecare — primul pas al programului menit să extindă bilanțul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflația scăzută în zona euro, a adoptat și un program de achiziționare de obligațiuni garantate cu active pentru a revitaliza piața de obligațiuni, oferind companiilor o alternativă la finanțarea bancară.
PIB-ul zonei euro a crescut în trimestrul trei cu 0,2%, în timp ce Germania, cea mai mare economie a regiunii, a înregistrat un avans de doar 0,1%, evitând intrarea în recesiune.