Votul Parlamentului European pentru bugetul 2014-2020 – pozitiv pentru România

downloadDeputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a declarat că votul de principiu dat de Parlamentul European (PE) pe bugetul multianual al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2014-2020 este unul pozitiv pentru România, acesta arătând că ţara noastră va primi, prin noul Cadru Financiar Multianual, cel puţin 34 de miliarde de euro, mai mult decât în actualul exerciţiu financiar.
Acesta a afirmat însă că până la votul final al Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2014-2020 este necesară adoptarea a unui număr de circa 70 de acte normative, urmând ca votul final al deputaţilor europeni pe bugetul multianual să fie exprimat în toamna acestui an.
Iuliu Winkler a precizat că deputaţii europeni au impus 3 condiţii privind bugetul multianual, acestea referindu-se la flexibilitatea CFM, posibilitatea de revizuire a acestuia şi alocarea de sume de bani mult mai mari pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă.
Astfel, parlamentarul european a afirmat că flexibilitatea va permite cheltuirea unor sume în avans pentru anumite proiecte, cum ar fi cele de infrastructură, dacă evoluţia favorabilă a acestora o impune.
În ceea ce priveşte clauza de revizuire a bugetului multianual, Iuliu Winkler a menţionat că aceasta este motivată de faptul că acum alocările CFM 2014-2020 au o structură determinată de efectele crizei globale şi de măsurile de austeritate adoptate de statele membre, dar aceste condiţii se pot schimba peste 3 ani. În plus, după alegerile din iunie 2014 sunt posibile schimbări în structura PE, la fel şi Comisia Europeană.
În acelaşi timp, parlamentarul european şi-a exprimat regretul că, pentru prima dată în istoria UE, valoarea bugetului multianual al Uniunii este în scădere, aceasta ajungând la 960 de miliarde de euro în credite de angajament.


Publicat

în

,

de către