Situaţia pieţei farmaceutice din România

Pastile
Potrivit directorului general al Actavis România, Dan Ivan, România a rămas o piaţă atractivă pentru investori doar prin numărul de locuitori, ceea ce nu mai este suficient, iar în condiţiile în care clawback-ul şi consumul redus se vor menţine, nu vor dispărea numai medicamente, ci şi companii.

Dan Ivan este de părere că este necesară o suplimentare a bugetului sănătăţii, iar ministerul să găsească şi alte soluţii pentru finanţare.

Din bugetul sănătăţii astăzi, de 5 miliarde euro, asigurările plătite de angajat şi angajator aduc 75%, statul vine cu aproape 1 miliard euro şi mai vin producătorii, prin clawback, cu 250 milioane euro. Dacă rămânem la acest nivel, şi cum salariul românului nu poate să crească cu 100% într-un an, pentru că practic asta ar fi următoarea treaptă de consum, atunci singura soluţie este să găseşti alte surse de finanţare. Dar cum statul nu poate veni cu foarte mulţi bani, trebuie găsit un asigurător privat pentru cronici. Astăzi există doar asigurători pentru servicii: consulturi, operaţii. Probabil că este singura soluţie„, a explicat Ivan.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei farmaceutice, Ivan spune că aceasta va creşte în valoare ca urmare a actualizării listei de medicamente compensate, dar această creştere va duce şi la majorarea clawback, ceea ce va afecta companiile de profil.

În România, Actavis a cumpărat în 2006 fabrica de medicamente oncologice Sindan. În 2012, grupul Actavis a fost achiziţionat de americanii de la Watson şi a format cel de-al treilea mare producător de medicamente generice la nivel mondial.


Publicat

în

de către