Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

A fost aprobată procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional!

Autor: Diana Jitaru
iunie22

Potrivit ultimelor noutăţi legislative a fost aprobată procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În Monitorul Oficial nr. 527/2020 a fost publicat Ordinul nr. 2668/2020 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Reamintim că obligaţia de a asigura conectarea la distanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale în vederea transmiterii de date fiscale către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) revine operatorilor economici.

Conectarea se realizează pe categorii de contribuabili, începând cu data de 1 iulie 2020, cu respectarea următoarelor termene:
a) până la data de 30 septembrie 2020, operatorii economici încadraţi în categoria marilor contribuabili;
b) până la data de 31 ianuarie 2021, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii şi mici;
c) operatorii economici care achiziţionează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021, la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.

Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie pe site-ul ANAF în secţiunea „Descărcare Declaraţii” şi se depune în format PDF, cu fişier XML ataşat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanţă.

Operatorii economici care utilizează aparatele de marcat electronice fiscale instalate în zone deservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia trecerii aparatelor din regimul de funcţionare cu profil 0 la regimul de funcţionare cu profil 1.

Trecerea la profilul 1 se face prin importul certificatului digital al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, urmat de importul unui fişier XML generat de sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

 Etichete: ,
Comentariile sunt închise pentru A fost aprobată procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional!

Comments are closed.


Arhiva