Politici de îmbunătăţire a managementului datoriei publice

ministerul-finantelor-publice

Ministrul Finanţelor Publice, Liviu Voinea, a declarat, la conferinţa internaţională organizată de Aspen Institute la Banca Naţională a României, pe tema finanţării economiilor din zona non-euro, că și-a propus să îmbunătăţească în viitor administrarea datoriei publice printr-o serie de politici inovatoare. Printre aceste politici se enumeră susţinerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinanţarea certificatelor de trezorerie prin titluri de stat în euro, folosirea derivatelor financiare şi operaţiuni pe piaţa secundară a titlurilor de stat.

Pentru a permite astfel de operaţiuni va fi modificată și legislaţia în vigoare, a mai menționat ministrul finanțelor.

În cadrul conferinței Liviu Voinea a subliniat câteva dintre avantajele obţinute de România în ceea ce priveşte finanţarea datoriei publice.  Astfel, necesarul de finanţare publică al României este în scădere în acest an cu până la zece miliarde de lei faţă de anul trecut, urmând să scadă cu încă 14 miliarde lei în 2015, pe de o parte prin reducerea deficitului bugetar continuată în 2013, iar pe de altă parte prin costurile mai reduse şi extinderea maturităţii de finanţare a datoriei guvernamentale. Totodată, gradul de lichiditate a titlurilor de stat pe piaţa internă s-a dublat în ultimul an, de la 26% la aproape 59%, fapt care se traduce printr-un indicator al încrederii în economia românească.

Executivul României analizează și oportunitatea unei linii de finanţare a deficitului bugetar de la Banca Mondială în anii următori, după model polonez, după ce anul trecut România a tras 700 milioane de euro din împrumutul de la instituţia financiară pentru finanţarea deficitului.