Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

România are nevoie de 126 mld. euro până în 2035 pentru infrastructura-cheie

Autor: Marcela Popovici
octombrie7

bugetromanialiberaro-1449668574În următorii 20 de ani, România ar avea nevoie de 126 de miliarde de euro pentru investiţii în sectoarele-cheie, dar, din calculele pe care le-a făcut Guvernul, a identificat  surse echivalente cu 50 de miliarde de euro, adică 40% din necesar.

Astfel, din necesarul de 126 de miliarde de euro, aproape 20 mld. euro ar putea fi bani din fonduri UE, 22 de miliarde de euro bani de la buget, 5 miliarde bani obţinuţi din împrumuturi şi 3 miliarde din proiecte construite în parteneriat public-privat.

Cifrele sunt înregistrate în strategia de dez­voltare teritorială a României (SDTR): „Ro­mânia policentrică 2035. Coe­ziune şi competitivitate teri­to­rială, dezvol­tare şi şanse egale pentru oameni“.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Executiv, doar pentru autostrăzi şi drumuri necesarul de finanţare este de 37 de miliarde de euro, iar pentru calea ferată ar avea nevoie de peste 14 miliarde de euro.

Guvernul precizează că Strategia de dezvoltare teritorială a României este necesară fiindcă asigură documentul-cadru care relaţionează în profil teritorial strategiile sectoriale naţionale, dar şi orientările strategice pe termen lung, fundamentând planurile pe termen scurt şi mediu, reuneşte toate aspectele dezvoltării, problemele, tendinţele, potenţialul de dezvoltare şi riscurile, asigură suportul pentru evaluarea ex-ante a impactului teritorial al implementării exerciţiilor bugetare naţional şi al UE.

Comentariile sunt închise pentru România are nevoie de 126 mld. euro până în 2035 pentru infrastructura-cheie

Comments are closed.


Arhiva