Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Au fost publicate Normele metodologice de calcul al taxei pe active

Autor: Diana Jitaru
iulie12

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica un Proiect de hotarare pentru aprobarea metodologiei privind determinarea cotei de piata, marjei de dobanda a activelor financiare nete si a celor care se scad din baza impozabila, precum si raportarea indicatorilor necesari calcularii taxei pe active, prevazute la art. 86 – 88 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
Proiectul propune reglementarea urmatoarelor aspecte principale:

  1. Stabilirea activelor financiare nete si a activelor financiare nete care se scad din baza de impozitare a taxei pe active:
  • pentru institutiile de credit persoane juridice romane si  sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state terte;
  • pentru sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din alte state membre.
  1. Modalitatea de calcul a cotei de piata a institutiilor de credit;
  1. Definirea elementelor specifice mecanismului de reducere a taxei pe active – marja de dobanda si  oldul creditelor, exemplu de calcul a ratei medii ponderate a dobanzii la nivelul unei luni, exemplu privind determinarea cresterii soldului creditelor, s.a.
Comentariile sunt închise pentru Au fost publicate Normele metodologice de calcul al taxei pe active

Comments are closed.


Arhiva